Лауреат врлине 2017.

Лауреат врлине 2017.Нинко Тешић Лауреат врлине 2017.

 

Добитник признања Мокрогорске школе менаџмента за 2017. годину је господин НинкоТешић, директор компаније Импол Севал

Мокрогорска школа менаџмента са партнерима Привредном комором Србије, Српским пословним клубом Привредник, Српском асоцијацијом менаџера, Економским институтом, Удружењем корпоративних директора и Факултетом организационих наука је једногласно донела одлуку да се овогодишње признање Лауреат врлине, уручи Нинку ТЕШИЋУ, генералном директору ИМПОЛ СЕВАЛ из Севојна, за посебан допринос развоју српске привреде.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Нинко ТЕШИЋ je целу своју, тридесетчетворогодишњу каријеру посветио свом крају и очувању и развоју фабрика Ваљаоница бакра и Ваљаоница алуминијума у Севојну. По завршетку Економског факултета се запослио у Сектору економике, затим финансија, а протеклих 20 година је био на високим управљачким позицијама у области еконимије и финансија, у Ваљаоници бакра Севојно и Ваљаоници алуминијума Севојно, данас Импол Севалу. Од 2003. године је генерални директор Импол Севала у Севојну.

Уз Ваљаоницу бакра Севојно, ИМПОЛ СЕВАЛ, фабрика за прераду обојених метала у Севојну, је остварени сан некадашњих акцијаша, који су после рата имали задатак да подижу темеље нове социјалистичке индустрије, о чему пише и Светлана Велмар Јанковић, која је као омладинка била део тог полета. Говорећи ондашњим језиком, био је то пројекат индустријализације ужичког краја.Преведено на данашњи језик, ради се о компанији која је врхунски пример успешне приватизације, са регионалним стратешким партнером, првокласним бонитетом и већинском извозном оријентацијом.

Нинко ТЕШИЋ је професионално сазревао са развојем Импол Севала и променама друштвених околности.  Он је чувао Ваљаоницу алуминијума, а њега је чувао ужички ген, ојачан додатно локал-патриотизмом из Злакусе која је позната, поред грнчарства, и по томе да у том крају турски каравани нису имали баш много среће. Словеначки инвестициони караван је тај тренд прекинуо и у Нинку и “његовима” нашао поузданог партнера и доброг домаћина.

Велика тема на западу је како пословати у 21-ом веку. Праве се студије и организују предавања на тему како ојачати рад компанија и везати их за средину у којој се налазе. Жива легенда, професор Хенри Минтзберг, са Мек Гил универзитета у Канади, ту потребу зове “комунализам” и тврди да једино ако отргнемо фабрике од Вол стрита и  потпуно их интегришемо у локалну средину можемо да спасемо светску економију. Нинко је то одавно урадио. 

За свој досадашњи рад је добио бројна признања и награде, а највећа су му двоје одрасле деце, отвореност према послу и људима и добар глас који се о њему чује.

Мокрогорска школа менаџмента, додељује признање за 2017.годину Нинку Тешићу, за значајан допринос развоју српске привреде. Нинко се придружује Николи Павичићу, Драгољубу Вукадиновићу, Слободану Петровићу, Драгици Болић, Слободану Радуну, Миодрагу Костићу и Драгињи Ђурић, као осми добитник овог скромног признања.Komentariši