Prolećni Vivaldi CEO forum – 1. danU 15h u etno naselju Mećavnik u Mokroj Gori je svečano otvoren 8. Prolećni Vivaldi CEO forum, prolećna doza inspiracije kako ga nazivaju mnogi redovni učesnici.

Selektor foruma Srdjan Janićijević, direktor Mokrogorske škole menadžmenta je pozdravivši sve prisutne posebno najavio uvodnog predavača Njegovu ekselenciju gospodina Jana Lundina, Ambasadora Kraljevine Švedske u Srbiji.

Takođe zahvalio se i istakao važnu ulogu partnera i sponzora Prolećnog Vivaldi CEO foruma 2017. Zajedno sa MŠM forum organizuju Srpska Asocijacija Menadžera i Srpski poslovni klub Privrednik, a uz značajnu podršku kompanija: Banka Inteza, Uniqa osiguranje, Metalac, Zlatiborac i Biomelem.Tokom predavanja na temu: Perspektive EU za Srbiju

govorilo se o uticaju Bregzita na opstanak i budući izgled EU, i kako će taj događaj uticati na proširenje Evropske unije a naročito priključenje Srbije. Istaknuto je da su za Srbiju, posebno veliki izazovi puna implementacija Briselskog sporazuma, vladavina prava i nastavak borbe protiv korupcije. Takođe, velika je nepoznanica i kako će se razvijati situacija u susednoj Makedoniji.

Iako ulazak u EU ne može ključno da doprinese ekonomskom razvoju Srbije, što je upoređivano sa primerom Poljske, ipak članstvo doprinosi boljem razvoju ekonomije, naročito gledano kroz prizmu globalizacije.

Publiku u sali su interesovale i eventualne buduće investicije iz EU, Švedske naročito, i naglašen je veliki značaj dolaska IKEA-e u Srbiju.Panel 1 na temu: Kuda ide srpsko društvo?

je otvorio moderator Zoran Panović, novinar dnevnog lista Danas, koji je naglasio da je bitan senzibilitet, mesto i način na koji nešto reći građanima realne Srbije. Mnoga pitanja su bitna za srpsko društvo, ali kao najvažnije panelisti ističu negativan prirodni priraštaj. Naglašeno je da ipak u prilično tmurnoj statistici, ima i pozitivnih primera, kompanija Metalac je jedna od njih. U ovoj domaćoj kompaniji posebno podržavaju zaposlene u zasnivanju i proširenju porodice.

Iz međunarodnih krugova, posebno uticajnih zapadnih medija, sve više se čuju glasovi o menjanju i prekrajanju granica, a učesnici panela su se složili da novih granica na Balkanu nema bez novih ratova i da to svakako nije nešto što Srbiju treba da raduje. Pošto su se složili da o međunarodnim odnosima, spoljnoj politici i promeni fundamentalne paradigme Srbija ne odlučuje, kao ključni zadatak, moderator i panelisti vide izgradnju institucija.

Pored Zorana Panovića, u panelu su učestvovali Dragoljub Vukadinović Predsednik Metalca, Jovo Bakić sociolog i Miša Đurković filozof.

Komentariši