fbpx

Šta su MBA studije?

Povratak na Blog

Šta su MBA studije?

Šta su MBA studije?

MBA studije u obrazovnim sistemima razvijenih zemalja postoje decenijama unazad. U Sjedinjenim Američkim Državama, još od početka 20. veka, a u Evropi od 1957. godine, kada je INSEAD (European Institute of Business Administration) pokrenuo prvi MBA program.

Kao i u mnogim drugim oblastima, Srbija je i u profesionalnim studijama, kasnije startovala od većeg dela Evrope. Međutim u protekloj deceniji, trend se polako menja i u ponudi postoji nekoliko kvalitetnih MBA programa. ,,Šta su MBA studije”? Ovo i slična pitanja u preteklih nekoliko godina, sebi postavlja sve veći broj diplomaca i zaposlenih koji žele da unaprede svoje karijere. U narednom tekstu pokušaćemo da vam približimo značenje reči termina master, MBA i EMBA kako bi na relevantan način prikazali mogućnosti studiranja na našim akademskim programa i značaj daljeg usavršavanja (life-long learning) nakon sticanja akademskih zvanja prvog i drugog stepena.


Šta su master studije?

Diplomske akademske studije (DAS) definisane su Zakonom o Visokom obrazovanju 2005. godine kao studije drugog stepena. Izmenama i dopunama zakona iz 2010. godine termin diplomske je zamenjen terminom master, a akronim DAS sa akronimom MAS.

Zakonom nije definisano dužina trajanja studija (12 meseci, 18 meseci, 24 meseca i dr.) već je definisano da studije koje traju jednu godinu nose mogu nositi minimum 60 ESPB, a studije koje traju dve godine minimum 120 ESPB.

Potrebno je napomenuti da master studije nisu isto što i nekad magistarske studije, te zbog toga nije isto ni zvanje niti skraćenica/titula.

Izmenom zakona definisane su i sledeće promene koje se tiču titule :

  • ,,Lice koje završi diplomske akademske studije stiče akademski naziv master sa naznakom zvanja drugog stepena diplomskih akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.”(stav 6)
  • „U međunarodnom prometu i u diplomi na engleskom jeziku naziv koji je steklo lice iz stava 6. ovog člana je master“
  • „Skraćenica stručnog naziva i akademskog naziva master navodi se iza imena i prezimena“

Šta su MBA studije?

MBA je skraćenica od engleskih reči Master of Business administration i na srpski može se prevesti kao Master iz upravljanja poslovanjem. Jedna od definicija koja se može pronaći na internetu jeste da su “MBA studije poslediplomske studije namenjene studentima koji žele da usavrše studije poslovanja. MBA studije se smatraju jednim od najprestižnijih studija i zvanja u svetu”.


Razlike između mastera i MBA

U realnoj situaciji, razlika postoji u odnosu na ostale master (akademske) programe (iz menadžmenta) u fondu časova (veći broj časova posvećenih praktičnom radu u formi radionica, seminara, stručnih poseta) i predavanjima (u okviru MBA programa nastava je više usmerena ka rešavanju poslovnih problema nego ka akademskim teorijama). Još jedan bitan faktor jeste da najčešće se kao uslov za upis na MBA traži u proseku do 8 godina radnog iskustva što nije slučaj sa „redovnim“ masterima.

MEMBA 2.0 – Mokrogorski Executive MBA


Šta su EMBA studije?

EMBA predstavlja skraćenicu od Executive MBA program i time jasno ističe da je to MBA program namenjen izvršnom/strateškom nivou menadžmenta/menadžera, preduzetnicima i biznis liderima. Kriterijum minimalnog broja godina radnog iskustva je viši u odnosu na standardni MBA program, što utiče na veći obim i obuhvat studija slučaja i projekata koji se analiziraju tokom studiranja. Dodatno, EMBA executive nivo zahteva i veći broj časova konsultacija i individualnog rada sa polaznicima programa.

Podelite

Povratak na Blog