Put na Mokru goru

Povratak na Blog
Mokra Gora

Put na Mokru goru

Put na Mokru Goru – automobilom do Mokre
Gore iz cele Srbije

Put na Mokru Goru iz svih krajeva Srbije – svojim automobilom! Sve što vam je potrebno za put do Mokre Gore su: automobil, vozačka dozvola i dobre smernice o samom putu do Mokre Gore koji će vas pripremiti za put.

Bilo da vas zanima ruta Beograd Mokra Gora , ili na put polazite iz Vojvodine, Zapadne ili Istočne Srbije – sve smernice za put na Mokru Goru pronaći ćete upravo ovde, te ćete pripremljeni i informisani krenuti na događaj ili edukaciju Mokrogorske škole menadžmenta.

Put do Mokre Gore automobilom može biti i zabavan, s obzirom na to da na putu do ove destinacije možete da upoznate i druga, zanimljiva mesta u Srbiji. Mokra Gora je smeštena na granici između Zlatibora i Tare, pa definitivno nedostaje njenog pomena u čuvenoj pesmi Zlatibore pitaj Taru . No, nećemo o muzici. Ono što vas zanima je kako stići do Mokre Gore – sve popularnije destinacije među svim zaljubljenicima u netaknutu prirodu, onima u potrazi za odmorom, mirom, ali i autentičnim etno-doživljajem.

Pređimo zato na stvar – sve informacije o putu do Mokre Gore automobilomdajemo vam u nastavku teksta.

Put na Mokru goru

Put Beograd Mokra Gora – km, smernice i mapa puta

Beograd Mokra Gora je najtraženija maršruta ka ovom mestu u Srbiji. S obzirom na to da je polazište prestonica zemlje i da u njoj živi najveći broj stanovnika Srbije – ovaj podatak ni ne čudi. Zato ćemo put Beograd-Mokra Gora posebno detaljno predstaviti.

Beograd Mokra Gora km – udaljenost između Beograda i Mokre Gore

Beograd-Mokra Gora maršruta ima oko 210km , najbržim putem. S obzirom na veličinu prestonice, zavisno od toga s kog tačno dela Beograda krećete – kilometraža može malo varirati, a udaljenost od oko 200km srčanuata je uz pretpostavku da krećete iz samog centra Beograda, a put prekidate u centru Mokre Gore, na nekoliko kilometara od popularnog Drvengrada.

Beograd Mokra Gora – vreme putovanja

Pre nego što krenemo da vas usmeravamo putuem ka Mokroj Gori iz Beograda, korisno je znati vreme koje je potrebno za putovanje. Beograd-Mokra Gora put traje oko 3,5 sata . Zanimljivo je da desetak minuta manje traje put koji je 30 km duži od najkraće rute, odnosno njime prelazite 240 km, a ne 210 km, ali stižete brže. Eventualni radovi na putu, kao i gužva, koja će vas najčešće uhvatiti i pre izlaska iz Beograda, mogu dodatno povećati potrebno vreme puta na Mokru Goru.

Beograd-Mokra Gora put: smernice i mapa puta

Postoji 3 puta iz Beograda do Mokre Gore:

Najbrži put Beograd-Mokra Gora – put je dug 240 km , a prelazi se za oko 3h 18 min ;
Najkraći put Beograd-Mokra Gora – Put je dug 200 km, a prelazi se za oko 3h 30 min;
Treći put – Ovaj put ne preporučujemo, jer je dug 200 km, ali putovanje traje skoro 4 časa;

Beograd – Mokra Gora najbrži put

Najbrži put od Beograda ka Mokroj Gori jeste ruta: Beograd – Ljig – Čačak – Užice – Kremna – Mokra Gora. Put ima dobru saobraćajnu signalizaciju i putokaze, te ako ih pažljivo pratite – male su šanse da zalutate. Nekada će na putokazu pisati “Višegrad”, a ne “Mokra Gora”. Možete ga pratiti jer je Mokra Gora na putu ka Višegradu, a od njega udaljena svega oko 25 km. Put Beograd – Mokra Gora većim delom je krivudav.

Smernice na najbržoj ruti relacije Beograd Mokra Gora

● Ukoliko ste krenuli iz centra Beograda, iz prestonice izlazite tako što ćete iz Kneza Miloša krenuti  putem Bulevara Vojvode                                   Mišića, a na Mostaru skrenuti blago desno ispod nadvožnjaka kako biste ostali u istoj ulici;
● Ostanite u desnoj traci i nastavite pravo Bulevarom – uključićete sa na autoput E-763 kojim izlazite iz Beograda;
● Pratite put 26 km, a potom skrenite desno i uključite se na autoput A2 (Miloš Veliki);
● Na kružnom toku na koji ćete naići za svega 10 m skrenite prvo desno;
● Nastavite autoputem E-763 oko 45 km, a kod mesta Kneževići umesto da idete levo prateći autoput E763, nastavite pravo –                                   tako ćete se uključiti na autoput E-761 ;
● Ovaj put vodiće vas sve do Mokre Gore.

Očekujte da platite putarinu na naplatnoj rampi Preljina, na deonici autoputa Beograd – Čačak. Putarina iznosi 420 RSD .

Put na Mokru Goru
Šta možete videti na putu do Mokre Gore?

Osim većih gradova kroz koje prolazite, a kojima možete prošetati na putu i bolje ih upoznati, usput možete obići i Ovčarsku banju, kao i Ovčarsko-kablarsku klisuru, kraj koje svakako preporučujemo da zastanete.

U pitanju je jedna od najfascinantnijih klisura na Balkanu!

Klisura je poznata po svom prirodnom bogatstvu: flora i fauna, proplanci, strme litice, planine, pašnjaci, ali povrh svega mnogobrojni izvori zdrave vode, njen su zaštitni znak. Osim toga, ovde se nalazi i 10 manastira , koji kolokvijalno nose naziv mala srpska Sveta Gora.

Ukoliko imate vremena put na Mokru Goru iskoristite da obiđete i ove manastire.

Kada prođete Požegu i krenete put Užica, prolazite kroz selo koje je u Srbiji poznato po grnčarstvu – Zlakusa. Ukoliko vas interesuje ovaj stari zanat i rukotvorine, možete se počastiti vrhunskim zemljanim loncima i šerpama. Kada nastavite iz Zlakuse, naići ćete i na Potpećku pećinu , koja se sa puta slabo vidi, pa ako vas zanima da je posetite savetujemo da zastanete i pitate lokalce u blizini
Zlakuse gde se tačno nalazi.

Ako volite ukus pastrmke – ovo je pravo mesto za predah uz ručak, jer kraj ove pećine su ribnjaci u kojima se uzgajaju pastrmke, a odmah kraj ribnjaka i nekoliko restorana koji služe svežu pastrmku.

Nastavite putem i u blizini Mokre Gore, sa leve strane videćete selo Šljivovica. Samo ćemo reći da ne nosi slučajno ovaj naziv. Kupite flašu za poneti – nemojte piti dok vozite! Ipak, to nije sve o Šljivovici, ovde se nalazi i jedan od najboljih restorana u ovom delu zapadne Srbije!

Mokra Gora restorani – najbolji restorani Mokre Gore

Zapadna Srbija je poznata po fenomenalnoj kuhinji, a oni koji su je obišli tvrde da je najsočnije pečenje njen zaštitni znak. Kad su u pitanju tradicionalni restorani, Mokra Gora ih ima puno vrednih pomena, ali šteta je ne spomenuti i one koje se nalaze u njenoj blizini, kao što je pomenuti restoran Pego u Šljivovici.

Evo nekoliko restorana u Mokroj Gori i njenoj neposrednoj blizini koja važe za restorane sa najboljim specijalitetima zapadne Srbije!

Restoran Pego – sočno pečenje koje nikad nećete zaboraviti
Što se više budete približavali Mokroj Gori, Zlatiboru i Tari, veća je mogućnost da svako koga vidite na putu ka tamo zna za čuveno jagnjeće pečenje u restoranu Pego, a nemale su šanse i da ga je lično probao.

Ukoliko volite jagnjeće pečenje – iskorisiite put na Mokru Goru i probajte ovo – oduševićete se. Restoran Pego u Šljivovici smešten je na magistrali Zlatibor-Tara.

Pego je restoran tradicionalnog enterijera i menija. Osim fenomenalne jagnjetine, gosti preporučuju i komplet lepinju sa jagnjećim pretopom iz stare pekare na drva, ali i domaće kiselo mleko, pa i šljivovicu, po kojoj je čitavo selo poznato.

No, iz Šljivovice nastavljamo još svega 15ak minuta magistralom ka Šarganskoj osmici i Mećavniku – prelepim delovima Mokre Gore, a bogami i sjajnim  restoranima Mokre Gore.

Mećavnik – restoran Lotika

Kada je u pitanju Drvegrad, odnosno Mećavnik, restorani koji se u okviru njega nalaze su: Viskonti i nešto poznatiji i tradicionalniji – nacionalni restoran Lotika.

Dok restoran Viskonti predstavlja autentičnu mešavinu biblioteke i vinoteke i mesto u kom ćete dobiti najbolju preporuku somalijera za uparivanje omiljenog vina sa nekim finim jelom, restoran Lotika je tipičan tradicionalni restoran sa menijem sačinjenim od najfinijih, nacionalnih specijaliteta.

Možda ste za nešto zaista domaće, nešto sačinjeno od prehrambenih proizvoda koja nisu brendirana, a na sve to bi bilo sjajno da dolaze i sa poznatih njiva i iz plastenika Emira Kustirice?

Odlično, jer restoran Mokre Gore Lotika poznat je upravo po ovakvim jelima, pa je ovo mesto koje ćete obožavati!

Lotika se, osim autentične i tradicionalne kuhinje, izdvaja po odlično planiranom, ali skromnom ambijentu, koji se savršeno utapa u pejzaž Mokre Gore. Karirani stolnjaci i drvene klupe i stolice, idealno se uklapaju uz enterijer i upućuju na to da je reč o pravoj srpskoj kafani sa najboljom hranom.

Šarganska osmica – poznati restoran na Mokroj Gori

Šarganska osmica je naziv dela pruge koji ima dugu i burnu istoriju, a savetujemo da se obavezno provozate istom za vreme boravka na Mokroj Gori. Osim vožnje tokom koje ćete upoznati najlepše delove Mokre Gore, na železničkoj stanici muzejskog voza “Nostalgija” nalazi se i poznati restoran istog naziva – Šarganska osmica.

Komplet lepinja sa domaćim kiselim mlekom, mokrogorska zakuska, najfiniji kačamak, pa čak i kuvana jagnjetina u mleku i teletina ispod sača, ovde su deo standardne ponude. Obavezno ih probajte – upravo to su tradicionalni specijaliteti po kojima je zapadna Srbija poznata!

Restoran Jatare – još jedan autentični restoran Mokre Gore

Pri povratku sa vožnje Nostalgijom sići ćete na stanici Jatare , a tu, odmah ispred vas, ugledaćete istoimeni restoran. Ponuda jela vrlo je slična onoj u restoranu Šarganska osmica, pa ako vam se dopada njegova ponuda, slobodno se okrepite i u restoranu Jatare – uživaćete.

No, vratimo se na put!

Put na Mokru Goru bio je baš zabavan, zar ne? Ukoliko niste puno zastajali, to možete učiniti pri povratku, te upoznati celu ovu maršrutu. Sama magistrala kojom putujete na Mokru Goru poznata je po pečenjarama, pa računajte i na njih prilikom pripreme apetita za putovanje.

Ako se budete vraćali sa Mokre Gore u Beograd drugim putem – proći ćete kroz Bajinu Baštu i Valjevo. Bajina Bašta leži na prelepoj Drini, a puna je zanimljivih lokaliteta, pa vredi da zastanete i upoznate je.

Mokra Gora
Mokra Gora izlet iz Beograda – Beograd Mokra Gora autobusom

Ukoliko ne idete svojim automobilom, relacija Beograd Mokra Gora autobustom takođe je opcija za koju se možete odlučiti. Kada je u pitanju Mokra Gora izlet iz Beograda organizuje se u režiji mnogih turističkih agencija.

Izlet Beograd Mokra Gora autobusom uglavnom podrazumeva jednodnevni put, gde se pre ili posle Mokre Gore obilazi i Višegrad, sa Andrićgradom kao jednom od obaveznih tačaka posete. Postoje i opcije izleta Beograd Mokra Gora kombijem – za one koji uživaju u vožnji sa manjim brojem ljudi.

Put Novi Sad Mokra Gora – km, smernice i mapa puta

Iz Vojvodine put na Mokru Goru nešto je duži nego iz Beograda, ali to svakako ne treba da vas obeshrabri – ovu destinaciju vredi posetiti! Novi Sad, kao sedište autonomne pokrajine i najveći grad Vojvodine uzećemo kao polaznu tačku puta na Mokru Goru.

Udaljenost Novi Sad Mokra Gora maršruta broji oko 310 km. Ovaj put je po kilometraži najduži, ali vremenski – najbrži, pa preporučujemo da se opredelite za njega. Put na Mokru Goru iz Novog Sada trajaće oko 3h 45min.

Smernice puta Novi Sad Mokra Gora

Put iz Novog Sada započnite putem ka Kovilju. Pratite put ka Beškoj , Novim Karlovcima i Banovcima. Idete ka Surčinu, dakle ne ulazite u centar Beograda, već ga zaobilazite. Od Surčina se polako pridružujete istoj maršruti kao onoj iz Beograda na Mokru Goru. Dakle, dalje slede: Ljig – Čačak – Užice – Kremna – Mokra Gora.

● Uputite se Partizanskom ulicom ka putu Šajkaškog odreda koji vas vodi ka autoputu A1. Pratite ovaj put vozeći levom                                            trakom oko 120 km;
● Blizu Čačka, put će se račvati na E-761 i E-763. Na ovom kružnom toku skrenite desno na autoput E-763 ;
● Pratite E-763 i ostanite na ovom putu sve dok ne stignete do mesta Kneževići, gde ćete se ostankom u desnoj traci uključiti                                   na autoput E-761.
● Pratite ovaj put, vodiće vas sve do Mokre Gore.

Na putu ćete naići na dve naplatne rampe: Novi Sad Jug i naplatnu rampu u Preljini. Sve zajedno, putarina za jedno putničko vozilo koštaće oko 660 RSD.

Put na Mokru Goru

Put Niš Mokra Gora – km, smernice i mapa puta

Ukoliko idete na put na Mokru Goru sa juga Srbije, računaćemo najveći grad juga kao polazišnu tačku. Udaljenost Niš Mokra Gora maršrute je oko 300km. Postoji tri puta kojima iz Niša možete putovati na Mokru Goru, a najbrži broji oko 305 km i njime se put na Mokru Goru završava za oko 4h15min.

Smernice relacije Niš Mokra Gora

Iz Niša treba da se zaputite ka Aleksincu i nastavite pravac ka Ćupriji i Jagodini sve dok ne stignete do Batočine. Ovde pravite zaokret ka levo, videćete i putokaz koji vas usmerava ka Kragujevcu.

Pratite ga – Kragujevac je na vašem putu ka Mokroj Gori. Iz Kragujevca nastavljate pravo ka Kniću kroz koga prolazite. Ne propustite skretanje ka Donjoj Gorevnici. Prolazite tuda i nastavljate ka Čačku, a potom ka Ovčar Banji.

Ukoliko imate vremena – zastanite u Ovčar Banji. Nije samo lekovita, već se nalazi i usred predivne prirode. Prošetajte i uživajte u ambijentu. Iz Ovčar Banje, nastavljate vaš put na Mokru Goru prateći maršrutu: Požega – Užice. Uskoro stižete na samu Mokru Goru!

Ukoliko poželite da se vraćate drugim, dužim putem, od Požege ne nastavljate ka Ovčar Banji i Čačku, već skrećete desno. Na ovom putu možete se upoznati sa čuvenom Gučom (ukoliko je Sabor trubača u ovom terminu očekujte gužvu na putu), Brus i Prokuplje.

● Iz Niša se Bulevarom Nikole Tesle uključujete na autoput A4, u smeru ka Ćupriji;
● Ovim putem idete sve dok ne prođete Paraćin, Ćupriju i Jagodinu, a 10ak kilometra posle  Jagodine, videćete putokaz za                                        Kragujevac, koji pokazuje da treba da skrenete levo. Tu skrećete levo, isključujući se sa puta E-75 i pratite putokaz ka                                        Kragujevcu.
● Idete Lepenačkim bulevarom oko 25 km, kada se desno isključujete na autoput E-763;
● Pratite ovaj put. Vodiće vas kroz Ovčarsku banju sve do Užica. Nastavljate putem E-763 do mesta Kneževići gde se                                                  ostankom u desnoj traci uključujete na E-761 .
● Ovim putem stižete do Mokre Gore.

Na putu imate jednu naplatnu rampu u Preljini, a cena putarine iznosi 420 RSD.

Nis Mokra Gora

Put Kragujevac Mokra Gora – km, smernice i mapa puta

Ako put do Mokre Gore započinjete iz Šumadije – uzećemo za primer maršrute da polazite iz Kragujevca. Udaljenost Kragujevac Mokra Gora iznosi oko 95 km, ali putovanje najčešće traje oko 2,5 sata.

Iz Kragujevca idete zapadno, ka Mrčajevcima, a potom i Čačku kroz koji prolazite. Zatim pratite put ka Ovčar Banji, kroz koju ćete proći, pa nastaviti ka Požegi. Iz Požege nastavljate ka Užicu, ali u Užice ne ulazite. Putokaz će pokazati kuda ići kako biste stigli na Mokru Goru.

● Iz Kragujevca se iz ulice Kneza Mihaila uključujete na autoput E-761 ka Čačku.
● Idete ovim putem oko 12 km, kada na kružnom toku skrećete na 4. izlazu i tako se uključujete na E-763.
● Za oko 70 km, kod mesta Kneževići ostajete u desnoj traci i nastavljate pravo uključujući se na E-761.
● Ovaj put vodi vas sve do Mokre Gore.

Put, Mokra Gora

Put Zaječar Mokra Gora – km, uputstvo i mapa puta

Pokrili smo sve krajeve Srbije iz kojih biste mogli da poželite da se uputite na put do Mokre Gore, a ostala je samo istočna Srbija. Uzećemo da polazite iz Zaječara.

Udaljenost Zaječar Mokra Gora iznosi oko 310 km, a put traje oko 4,5h. Na ovoj maršruti bukvalno prelazite sa istoka na zapad, relativno pravom linijom, pa praktično samo treba skrenuti levo i nastaviti pravo. Evo i smernica:

Krenite ka Boljevcu i nastavite ka Paraćinu, a u njemu skrećete desno ka Ćupriji. Putem ubrzo stižete i do Jagodine. Nastavljate pravo sve do Batočine, kada pravite zaokret ka Mrčajevcima, a potom produžite ka Čačku. Ovčar Banja – Požega – Užice maršruta je koju dalje treba pratiti na putu na Mokru Goru. Ubrzo stižete.

● Iz Zaječara izlazite ulicom Nikole Pašića ka Zaječarskom putu, koji vas vodi ka Paraćinu, Ćupriji i Jagodini;
● Idete autoputem A1 oko 45 km, kada kod Batočine skrećete levo i nastavljate da pratite  put ka Kragujevcu.
● Idete Lepenačkim bulevarom oko 25 km, gde se desno isključujete na autoput E-763 .
● Pratite ovaj put. Vodiće vas kroz Ovčarsku banju sve do Užica. Nastavljate putem E-763 do mesta Kneževići gde se                                                   ostankom u desnoj traci uključujete na E-761 .
● Ovim putem stižete do Mokre Gore.

Zajecar Mokra Gora, smernice

Obavezno odvojte barem 2 dana kako biste se što bolje upoznali sa ovom divnom destinacijom i iskoristite vreme koje provodite na našem programu da upoznate ovaj deo zemlje. Obiđite i Višegrad! Želimo vam prijatan i srećan put na MokruGoru!

Podelite

Povratak na Blog